0
0 In DIY & Printables

Pompoenpitten bewaren om te zaaien

oktoberdots pompoenpitten bewaren om te zaaien

Elke keer als ik een verse pompoen gebruik in één van m’n gerechten bedenk ik me weer hoe zonde het is om al die pitten weg te gooien. Natuurlijk kun je ze schoonmaken, roosteren en eten, maar dat is echt heel erg veel werk, kopen is gewoon veel makkelijker. Maar sinds ik een tuin heb, ben ik gek op (moes)tuinieren, dus nu bewaar ik de pitten om volgend voorjaar te kunnen planten! Het is heel simpel, hieronder leg ik je uit hoe je pompoenpitten kunt bewaren om te zaaien voor je moestuin. 

Dit heb je nodig:

1 pompoen (of eigenlijk alleen de binnenkant)
Zeef
Handdoek of theedoek
Stuk karton of een doosje
Potje of bakje met deksel

Pompoenpitten Schoonmaken

Snij je pompoen in stukken en hol deze uit. De pompoen kun je uiteraard gewoon gebruiken om iets lekkers mee te maken, maar hier gaat het om de pitten.
Haal zo veel mogelijk van de slijmerige, draderige binnenkant tussen de pitten uit en was daarna de pitten goed af in een zeef onder stromend koud water.
Als de pitten echt goed schoon zijn, leg je ze op een handdoek en droog ze zo goed mogelijk. Alle beschadigde pitten, die je bijvoorbeeld hebt geraakt met het snijden, kun je weggooien.
Leg nu de goede pitten verspreid over een stuk karton of in een kartonnen doosje als je huisdieren hebt. Hier laat je ze ongeveer een week liggen. Je kunt de pitten af en toe een beetje schudden zodat ze niet vast plakken aan het karton.
Na 5 tot 7 dagen zullen je pitten goed droog zijn. Je zult zien dat er een doorzichtig vliesje over de pitten zit, dit kun je er nu heel gemakkelijk vanaf wrijven.

Zijn alle pitten schoon? Bewaar ze dan netjes in een potje of doosje met deksel en vergeet er niet op te schrijven welke pompoenpitten het zijn, want er zijn veel verschillende pompoenen!

In het voorjaar kun je je pompoenpitten gaan planten en zelf je eigen pompoenen kweken! Vanaf april kun je ze eerst binnen in potjes zaaien en na half mei kun je ze dan in de volle grond buiten zetten. 

Let er wel op dat pompoenplanten erg groot worden, dus je zorg dat je genoeg ruimte hebt voor de plant om te kunnen groeien.


Wat ook belangrijk is om te weten: als je verschillende soorten pompoen in je tuin plant, kun je kruisbestuiving krijgen. Dit is niet erg, maar dan kan het dus zijn dat er een ander soort pompoen aan je plant groeit dan je geplant hebt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply