Jam maken is ontzettend makkelijk, heel erg leuk en ook nog eens super lekker. Daarom ga ik jullie de komende tijd laten zien hoe je verschillende soorten jam kunt maken.

 

BRAMENJAM

Deze keer heb ik gekozen voor wilde bramen-jam, omdat je vanaf half augustus op veel plaatsen bramen kunt plukken.

Zo kun je voor heel weinig geld, heerlijke jam maken. Het maken van jam is ontzettend makkelijk en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig!

Dit heb je nodig:

 

  • 550 gram bramen
  • 550 gram witte suiker
  • 1 citroen
  • Een pan met een dikke bodem
  • Een spatel om te roeren
  • Een temperatuurmeter
  • Potjes

HET RECEPT

  • Pers de citroen uit. Doe de bramen en het citroensap in een pan met een dikke bodem en laat het 15 minuten zachtjes koken tot het fruit zacht is. Roer af en toe zodat alle bramen even zacht worden.
  • Plaats ondertussen de suiker in de oven in een overvaste schaal op max. 75 graden. Voorverwarmen is niet nodig.
  • Als het fruit zachtgekookt is, voeg de warme suiker toe en roer op lage temperatuur tot alle suiker is opgelost.
  • Breng, zodra de suiker is opgelost, het mengsel aan de kook en laat het 10 tot 15 minuten koken tot je een temperatuur van minstens 105 graden bereikt hebt.
  • Haal nu de pan van het vuur. Waarschijnlijk ligt er een dun laagje van roze belletjes op de jam, schep deze er af met een lepel en laat de jam dan 10 minuten afkoelen.
  • Na deze 10 minuten kun je de hete jam in warme, steriele jampotjes scheppen. Draai de dop er direct op.

Labels kun je het beste pas op de potjes plakken als ze afgekoeld zijn.

HOEVEEL JAM?

Met dit recept heb ik deze 3 potjes kunnen vullen.

Bij elkaar is het ongeveer 800 ml jam, maar afhankelijk van hoeveel water je fruit bevat kan dit wat varieren.

 

BEWAREN

Bewaar de jam in de koelkast. Ongeopend kun je de jam ontzettend lang bewaren.

Wil je nóg langer met je jam doen? Dan kun je hem ook met potje en al invriezen!