In Engeland en America kun je canned pumpkin, of pompoenpuree, gewoon in de winkel kopen. In Nederland is dit een stuk moeilijker te vinden, maar gelukkig kun je het ook heel makkelijk zelf maken. Ik gebruik zelf verschillende recepten voor hartige of zoete pompoengerechten. Vandaag leg ik uit hoe je pompoenpuree voor zoete gerechten maakt.

Het maken van pompoenpuree voor zoete recepten is heel erg makkelijk. Je kunt pompoenpuree op 2 verschillende manier maken, door te koken of te roosteren, maar door te roosteren vind ik de smaak intenser blijven, dus voor zoete recepten met pompoen zal ik altijd voor geroosterde pompoenpuree kiezen.

DIT HEB JE NODIG:

  • 1 pompoen
  • Oven
  • Staafmixer
  • Een scherp mes

HET RECEPT

  • Verwarm de oven voor op  175 °C.
  • Was de buitenkant van de pompoen, zodat al het zand eraf is. Je gebruikt de schil niet, maar hij gaat wel mee de oven in, dus zorg dat ie goed schoon is.
  • Snijd de pompoen in 4 kwarten en lepel de pitten en zaadlijsten eruit.
  • Snijd elke pompoen-kwart hierna nogmaals door, zodat je 8 stukken krijgt.
  • Leg de pompoen met de schil naar beneden op een bakplaat, eventueel met bakpapier, en doe ze in de oven.
  • Rooster de pompoen nu 35 tot 45 minuten in de oven. Als je een goed verse pompoen hebt blijven er kleine plasjes vocht in de pompoen-stukken staan (zoals op de foto hieronder), giet dit niet af. Soms kan pompoenpuree namelijk droog worden en pompoenvocht zorgt ervoor dat je de puree natter kunt maken zonder smaak te verliezen.
  • Laat de geroosterde pompoen nu afkoelen, het hoeft niet helemaal koud te zijn, maar koud genoeg om makkelijk vast te kunnen houden. En schraap met een lepel het zachte vlees van de pompoen van de schil af.
  • Doe de geroosterde pompoen in een kom of blender en maak er een gladde massa van. Klaar is je pompoenpuree!
De (afgekoelde) pompoenpuree is in de koelkast in een afgesloten bak tot een week te bewaren en in de diepvries 3 tot 4 maanden. Hartstikke handig voor toekomstige pompoenrecepten dus!

Voor dit recept heb ik een pompoen van iets meer dan 2 kg gebruikt en hield uiteindelijk 1,1 kg pompoenpuree over. Dit klinkt als heel erg veel maar dat valt echt mee, 2 of 3 recepten met pompoen en het is al weer op. Dus ben je, net als ik, gek op pompoen? Dan kun je best wat meer in één keer maken.